Ботева алпинијада – Maj 2013

Ботева алпинијада мај 2013 Последниве три години некако се навикнав Први мај да го поминувам далеку од традиционалните скари со пиво на отворено, бидејќи неколкуте неработни денови најчесто ги користиме за качување лесни насоки проследено со излежавање под сенка блиску

/ No comments

Ботева алпинијада – Maj 2013

Ботева алпинијада мај 2013 Последниве три години некако се навикнав Први мај да го поминувам далеку од традиционалните скари со пиво на отворено, бидејќи неколкуте неработни денови најчесто ги користиме за качување лесни насоки проследено со излежавање под сенка блиску

/ No comments

Луси на небото со дијамати

Ќе беше поубаво тексотов да почнуваше како дијамандското небо на Луси, со мандаринови дрва и небо од мармалад. Но, ќе мора да се задоволите со опис на небо, кој што може да се најде во слаткарница, густо ко шлаг на

/ 4 Comments

Луси на небото со дијамати

Ќе беше поубаво тексотов да почнуваше како дијамандското небо на Луси, со мандаринови дрва и небо од мармалад. Но, ќе мора да се задоволите со опис на небо, кој што може да се најде во слаткарница, густо ко шлаг на

/ 4 Comments

Мраз и позитивна енергија

Пророштвото на метеоролозите за изминатиот викенд за „најниски“ температури не се исполни, и тоа неколку пати оваа зима. Мразот кој го оставивме минатиот пат во Маврово малку се топеше ама беше добар за работа, но за волја на вистината тој

/ One Comment

Мраз и позитивна енергија

Пророштвото на метеоролозите за изминатиот викенд за „најниски“ температури не се исполни, и тоа неколку пати оваа зима. Мразот кој го оставивме минатиот пат во Маврово малку се топеше ама беше добар за работа, но за волја на вистината тој

/ One Comment

Ice Climbing, Маврово.

Неколку сезони наназад ситуацијата со мразевите во Македонија е секогаш двострана. Од едната страна имаш лавинска опасност а од другата малку слободно време кога нема лавинска опасност па се задоволуваш и тренираш онолку колку што дозволува планината и условите. Големата

/ No comments

Ice Climbing, Маврово.

Неколку сезони наназад ситуацијата со мразевите во Македонија е секогаш двострана. Од едната страна имаш лавинска опасност а од другата малку слободно време кога нема лавинска опасност па се задоволуваш и тренираш онолку колку што дозволува планината и условите. Големата

/ No comments

Челичење

 29.12.2011. Денеска станав во 7 саат сабајле. И покрај тоа што не си легнав рано како што планирав и имав отспиено само 4 саати, не сакав да му откажам на Никола за одење на Матка. Колку што надвор беше ладно

/ One Comment

Челичење

 29.12.2011. Денеска станав во 7 саат сабајле. И покрај тоа што не си легнав рано како што планирав и имав отспиено само 4 саати, не сакав да му откажам на Никола за одење на Матка. Колку што надвор беше ладно

/ One Comment

Патишка – Солунска – Патишка

Пред точно две недели (03.12.2011) за време на меморијалниот собир на Солунска Глава (4 Алпинисти),  во нивна чест Алпинистички Клуб  Матка реши да го изведе маршот преку Патишка Река со цел за подобро запознавање на теренот и многу поефикасен тренинг.

/ One Comment

Патишка – Солунска – Патишка

Пред точно две недели (03.12.2011) за време на меморијалниот собир на Солунска Глава (4 Алпинисти),  во нивна чест Алпинистички Клуб  Матка реши да го изведе маршот преку Патишка Река со цел за подобро запознавање на теренот и многу поефикасен тренинг.

/ One Comment

Првенствена на Солунска (прва рампа) (опис)

При секоја посета на некој локалитет се трудам да дознаам што повеќе за претходните качувања, што не само ми помага во изборот на опрема и правењето на стратегија туку и полесно го запознавам ако качам некои насоки кои претходно биле

/ No comments

Првенствена на Солунска (прва рампа) (опис)

При секоја посета на некој локалитет се трудам да дознаам што повеќе за претходните качувања, што не само ми помага во изборот на опрема и правењето на стратегија туку и полесно го запознавам ако качам некои насоки кои претходно биле

/ No comments

Демир Капија

Во доцните есенски утра, најчесто маглата лежи како јорган врз старец. Но не беше така и на 13 ноември, кога за последен пат со стариот Голф на Ристе се стркалавме кон Демир Капија. После неполн час и половина возење се

/ No comments

Демир Капија

Во доцните есенски утра, најчесто маглата лежи како јорган врз старец. Но не беше така и на 13 ноември, кога за последен пат со стариот Голф на Ристе се стркалавме кон Демир Капија. После неполн час и половина возење се

/ No comments

Камена Баба – Прилеп

Утрото на 6 ноември не пречека навидум обично и облачно, неделно . Тоа не беше според планот затоа што се имавме “договорено” со сонцето да се чекаме некаде кај Прилеп, за да одиме на качување во за мене нов локалитет,

/ No comments

Камена Баба – Прилеп

Утрото на 6 ноември не пречека навидум обично и облачно, неделно . Тоа не беше според планот затоа што се имавме “договорено” со сонцето да се чекаме некаде кај Прилеп, за да одиме на качување во за мене нов локалитет,

/ No comments

Нежилови карпи (Солунска)

Многу ме израдува желбата на мојот клупски колега Здравко Спасев дека сака да качува во Нежиловите Стени. Одамна ми го имаше речено тоа. Истото го спомна и Дејан Крле (АК „Плоча“). Така со Зоран Мајсторски и јас решивме да направиме

/ No comments

Нежилови карпи (Солунска)

Многу ме израдува желбата на мојот клупски колега Здравко Спасев дека сака да качува во Нежиловите Стени. Одамна ми го имаше речено тоа. Истото го спомна и Дејан Крле (АК „Плоча“). Така со Зоран Мајсторски и јас решивме да направиме

/ No comments