Метеори

Ова беше моето прво патување во нашиот јужен сосед. Тргнавме на 1. IV. 2011 заедно со Маја Мухиќ, и попатно ги собравме Зоран Мајсторски и Гоце Јовановски од АК „Плоча“ – Радовиш. Стигнавме вечерта во кампот „Врахос“. Таму се запознавме со еден стар алпинист од Германија кој се викаше Ханс. Тој ни даде два водичи за локалитетот, и собети и информации за изборот на насоките. Утреедента, на 2. IV. 2011 се упативме кон карпата Ambaria, и ја качивме насоката „Südwestkante“ („Југозападен раб“) V, L4, 160 m. Над нас имаше една шпанска наврска. По искачувањето абзелувавме, бидејќи тоа го тамошните карпи, и се упативме кон на насоката „Südwand-Diagonale“ (Дијагонала на Западната стена) V, L7, 250 m. Во вотрата должина водеше Зоран, но се откажа поради претерана ронливост. Подоцна во разговор со ??? тој ни кажа дека таму воопшто не постои никаква насока.

Утредента се упативме кон карпата Heilger Geist, да ја качуваме насоката „Traumpfeiler“ („Столбот од соништата“) V+, L7, 250 m. Насоката има 9 должини, но ние споивме две должини на два наврати. Потоа, Зоки јас се упативме кон карпата Doupiani и ја качивме насоката „Ostkante“ („Источен раб“) VI, L4, 125 m.

Утрешниот ден ни беше последен, и Hans ни ја препорача насоката „Eiertanz“ („Јајцев танц“) VI-, L3, 105 m. Оваа насока не ја качивме до крај, ни остана уште една должина. Тргнавме назад кон кампот и започнавме со птаувањето назад за дома.

Од опрема носевме мал број на комплети, единечно јаже на секоја наврска, и вообичаена опрема. Враќањето назад е со абзелување, па секој нека има предвид колку долго јаже има. На некои насоки има потреба од користење на чокови и френдови, но тоа е ретко, ние имавме потрееба 2-3 пати во текот на сите денови.

Интересно е што карпата на Метеорите е конгломерат, и претставува нешто слично на многу заоблени речни камења залепени во бетон, осигурувањето е на лепени и експанзивни клинови, а нивното растојание варира од тежината. На постарите класични насоки секаде има по еден голем лепен клин, и на сидриштата најчесто е исто. Првите искачувања се правени од страна на германскиот алпинист Дитрих Хасе, кој започнал да работи на опремување на овој локалитет.

Leave a Reply