Нежилови карпи (Солунска)

Многу ме израдува желбата на мојот клупски колега Здравко Спасев дека сака да качува во Нежиловите Стени. Одамна ми го имаше речено тоа. Истото го спомна и Дејан Крле (АК „Плоча“). Така со Зоран Мајсторски и јас решивме да направиме две наврски.

Попладнето на 11. VII. 2011 тргнавме Дејан, Здравко и јас, во Велес ни се придружи Зоран. Вечерта бевме во Чеплес, каде вечеравме, и се спакувавме. Рано утрото во 4:30 на 12. VII. 2011 тргнавме кон стената. По 4 часа стигнавме под насоката „Абзел линија 2007“, ја избравме бидејќи Здравко за првпат качуваше во ваква стена, а и немаше качувано на карпа веќе подолг период. Качувањето одеше без некои особени проблеми, носевме само 6 гуртни со по два карабинера, и по некој клин, а една должина водеа и Дејан и Здравко. На последната должина Зоран и Дејан излегоа по оригиналната (десна) варијанта, а Здравко и јас по левата варијанта која јас ја качив во ноември минатата година. Кога се пакувавме, Здраве само ни спомна дека насоката сме ја качиле за 2:23. Сите се зачудивме, но бевме задоволни и исполнети, и тргнавме радосни за назад.

Исто така за ова наше качување можете да прочитате и  тука.

Никола Андоноски

[nggallery id=5]

Leave a Reply