Ice Climbing, Маврово.

Неколку сезони наназад ситуацијата со мразевите во Македонија е секогаш двострана. Од едната страна имаш лавинска опасност а од другата малку слободно време кога нема лавинска опасност па се задоволуваш и тренираш онолку колку што дозволува планината и условите. Големата варијација на температурите и огромните врнежи на снег низ планинските масиви популарни по големите мразеви беше ужасна. Слој по слој, супер услови за дома седење. Со претходна најава, ние, АК Матка и во контакт со момците од Охрид, АК Патагонија решивме да појдеме и да ги погледнеме условите во околината на Маврово и мразевите кои по традиција се формираат секоја година без никаква опасност од лавина, освен онаа каде што поминуваат коли и шлепери со 100км на час ДО тебе.Тоа е алпинизмот.
Некаде околу 8 часот изутрина стигнавме заедно со дечките од АК Патагонија на потегот Маврово-Дебар. На неколку локации воопшто немаше никаков оформен мраз па за тоа се одлучивме да тренираме на оној кој ни дозволуваше, тоа беше оној пред една „кафана“ после исклучувањето за патот кој води кон Кораб. Нема иначе мезиња во кафаната.
Качувавме во наврски каде што должината се движи под големата првисна карпа а останатиот дел беше top rope на сите мразеви (види фотос). Како обезбедување користевме тубуларци и убави багремови/дабови дрва кои пружаа и тоа како добра сидришна точка.  Се тренираа техники на качување и водење како прв на мраз, техника на поставување на сидриште на/во  мраз, методика на тренинг за качување во зимски услови, планирање и моделирање на тренинг во зима и на мраз. Мразевите кои беа понудени беа одлична варијанта за добар тренинг особено пред заминувањето во Австрија како дел од Македонската Алпинистичка Федерација која изминатава година направи огромен успех и квалитетно качување во домашните и странските врвни алпинистички локалитети.  Следува уште една, уште подобра од минатата!

Здравко Спасев.
АК Матка.

Leave a Reply